Bij nieuwe ramen en deuren is het glas een belangrijk element. Bij KwadrO vind je vast de beglazing die het meest geschikt is voor jouw woning. Hieronder enkele interessante weetjes.
Dubbel, driedubbel of enkel glas?
De samenstelling van het glas zal de isolatiewaarde van je nieuwe ramen sterk beïnvloeden. Aangezien enkel glas de slechtste isolator is, zal geen enkele goede producent dit nog aanbieden. Vandaag zal je minimum als standaard dubbel glas aangeboden worden. Hierbij bestaat het glas uit twee bladen met een luchtdichte scheiding. In die scheiding zorgt de stilstaande laag lucht voor de isolatie tussen binnen en buiten.
Dubbel glas kan ook verbeterd worden door gebruik te maken van doorzichtige coatings op de binnenkant van één van de glasbladen. Deze coatings kunnen warmte- en/of zonwerend zijn. Zo zal je bij een zuidgerichte leefruimte opteren voor een zonwerende folie die de felle zonnestralen zal filteren.
Een andere manier om de isolatiewaarde te verbeteren is het gebruik van edelgas in de spouw. Dan wordt de ruimte tussen de glasbladen niet met lucht, maar met bv. argon gevuld. Wordt er gebruik gemaakt van een edelgas en/of coatings, dan spreken we eigenlijk niet meer van dubbel glas, maar van hoogrendementsglas. Bij KwadrO is dit de standaard!
Ter vergelijking heeft enkel glas een Ug-waarde van ca. 6 W/m²K, dubbel glas schommelt rond een Ug-waarde van 2,9 W/m²K en hoogrendementsglas gaat tot 1,1 W/m²K. Zo wordt het al snel duidelijk: hoe kleiner de waarde, hoe beter het glas isoleert.
Driedubbel glas is nog geen norm, maar wordt steeds vaker gebruikt. Het is heel geschikt voor grote renovaties of passiefhuizen, waarbij de hele woning goed geïsoleerd wordt, dus ook de muren, het dak… Driedubbel glas bestaat uit drie glasbladen en twee luchtdichte spouwen. Daardoor ben je niet alleen nog beter tegen warmteverliezen, maar ook tegen geluiden van buitenaf beschermd. Het gewicht van driedubbel glas kan erg zwaar worden, zeker bij grote glaspartijen. Je gekozen raamprofiel moet hierop dan ook voorzien zijn.
Welk glas je ook kiest, dubbel, driedubbel... afhankelijk van de situatie en jouw wensen zijn verschillende opties mogelijk. Wil je extra bescherming tegen zonlicht, inkijk geluid, inbraak.... met een extra folie tussen de glasplaten is alles mogelijk.
Glas in stijl
Naast het functionele en het isolerende vermogen, kan je ook de stijl van het glas kiezen. Je kan uit volgende soorten kiezen:
- Figuurglas
- Gezandstraald glas
- Gezuurd glas
- Melkglas
- Glas-in-lood
Figuurglas en gezandstraald glas worden gekozen om tekeningen of patronen op de ramen aan te brengen. Ook voor de beglazing van een voordeur zijn deze erg populair.
Gezuurd glas en melkglas dienen vooral de privacy. De lichtinval wordt niet gehinderd en nieuwsgierige blikken blijven buiten.
Glas-in-lood bestaat al eeuwen. We kunnen het glas-in-lood in dubbel glas aanbrengen, waardoor het ontwerp beschermd is én de isolatiewaarde is gegarandeerd. Zo geniet je van traditionele charme en moderne technieken tegelijkertijd.
Veiligheidsglas
Ravottende kinderen op het terras in de buurt van een groot raam, een glazen deur aan de stoep... Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Gelaagd glas, met een taaie folie tussen de glasplaten, helpt tegen verwondingen of doorvallen bij glasbreuk. Want die folie zorgt ervoor dat het glas niet in stukjes uiteenvalt.
Dit betekent ook dat het gelaagd glas je woning en je familie ook veiliger maakt voor inbrekers. Ze hebben een stevige kluif aan dit glas alvorens ze langs de glasopening binnen geraken. Waardoor ze vaak na een paar minuten het hazenpad kiezen.
Wil je graag meer informatie of een concrete uitwerking van jouw project?