Zonweringen en screens

Zonweringen en screens

Hoe meer lichtinval hoe beter. Want zonlicht fleurt niet enkel onze ruimtes op, maar heeft ook een positief effect op ons humeur. Maar in de zomer kan het iets te veel van het goede zijn. Zonwering kan in dat geval uitkomst bieden. Hier lijsten we de populairste vormen van zonwering op, gaande van verticale zonwering in de vorm van screens, tot rolluiken en zonneschermen. 

Wat zijn screens en wat zijn de voordelen van screens?

Screens zijn de moderne, verticale, variant van horizontale zonwering. Naast de hitte houden ze ook ongedierte buiten. Ze vergen nauwelijks onderhoud, zijn windvast en gaan lang mee. Een groot voordeel van screens is bovendien dat ze ook op esthetisch vlak een goede keuze zijn: enkel wanneer je ze omlaag doet, zie je ze. Op koude of minder zonnige dagen, zie je er zo goed als niets van. Bovendien werken ze niet volledig verduisterend, waardoor je toch kan genieten van het mooie weer buiten, want je behoudt het zicht naar buiten toe

Daarnaast kan je ze qua look helemaal afstemmen op jouw woning, gaande van afmetingen tot kleur. De perfecte oplossing op maat van jouw woning dus.

Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan vast. Een exacte prijs is moeilijk te zeggen aangezien veel afhangt van het aantal, de afmetingen, kleur en kwaliteit waar je voor kiest. 

(Rol)luiken als zonwering

(Rol)luiken zijn waarschijnlijk zowat de oudst en meest klassieke vorm van zonwering. Ze geven je woning een bijzondere, authentieke look. Bovendien werken ze zeer goed verduisterend en beschermen ze prima tegen fel zonlicht. Daarnaast geven ze je ook extra privacy. Door hun verduisterende werking zijn ze zeer geschikt om de zomerse warmte buiten te houden (en de winterse koude!). 

Dankzij het sterke materiaal waarvan rolluiken gemaakt worden, gaan ze gemakkelijk enkele decennia mee. 

Het nadeel van (rol)luiken is dat ze visueel opvallender zijn dan bv. screens. Inbouwrolluiken kunnen dit esthetisch probleem verhelpen. Deze zijn echter een pak duurder dan voorzetrolluiken. Daarnaast werken rolluiken volledig verduisterend, waardoor je geen doorzicht naar buiten meer hebt wanneer je de rolluiken omlaag laat.

Horizontale zonwering om de warmte buiten te houden

Een laatste alternatief om de warmte buiten te houden op zonnige dagen, is horizontale zonwering. Deze wordt bevestigd aan de buitenzijde van de woning, boven een raam en wordt horizontaal uitgeschoven. Op die manier krijgt de zon niet de kans om rechtstreeks binnen te schijnen en creëer je bovendien een stukje schaduw om in te zitten. Sinds de komst van verticale zonwering is de populariteit van horizontale zonwering echter afgenomen. 

Wat is goedkoper: screens of rolluiken? 

Twijfel je nog tussen screens of (rol)luiken? Dan is het misschien nog handig om te weten dat rolluiken doorgaans een budgetvriendelijkere keuze zijn dan screens. Rolluiken werken bovendien ook goed inbraakwerend. 

Ook interessant om te lezen: 

Kunnen wij je helpen met je nieuwe ramen en deuren?
Onze adviseurs staan klaar om je op een veilige manier verder te helpen.