Een schuifraam kiezen als een pro

Een schuifraam kiezen als een pro

Doorslaggevende factoren om voor een schuifraam te kiezen, zijn het binnenstromend licht, het ruimtelijke gevoel van openheid en het contact met tuin of terras. Om te weten welk schuifraam je dan best kiest, kan je jezelf best de volgende vier vragen stellen.

 

Stap 1: wat past in mijn woning?

Stel jezelf de vraag hoe groot je het volledige raam wil en hoe groot je het opengaande deel van het schuifraam wil. Denk daarbij eens na over de plaats in je woning waar het schuifraam zal terecht komen. Langs welke kant wil ik naar buiten kunnen, hoe ver wil ik mijn schuifraam kunnen openzetten,… De manier waarop je schuifraam zal benut worden in de ruimte, zal voor een groot deel gaan bepalen of je kiest voor een mono-, duo- of trirail. Heb je gekozen voor een duorail of een trirail, check dit dan nog even af aan de inbouwdiepte die je maximaal kan benutten. Voor een duo- en vooral een trirail heb je méér ruimte in de diepte nodig, omdat het profiel dieper is. Logisch, toch?

Stap 2: wat vind ik mooi? Wat past bij mijn stijlvoorkeur?

Je hebt nu wellicht een voorkeur voor een bepaald railsysteem in functie van het gebruik van je schuifraam. Toets dit ook nog even af in functie van de look die je voor ogen hebt.

  • Zo fijn en strak mogelijke profielen > monorail is de beste keuze
  • Symmetrie > duorail is de beste keuze
  • Maximale openheid bij open ramen > Trirail > Duorail bij zeer grote raampartijen

Droom je van een verzonken schuifraam? Als het van ons afhangt, kunnen de meeste van onze schuiframen verzonken geplaatst worden. Bij nieuwbouw en totaalrenovatie is dit altijd mogelijk mits hier ruim op voorhand afspraken over gemaakt worden met alle partijen. Bij een beperkte renovatie ligt dat moeilijker en heeft dit vergaande gevolgen: hiervoor zijn vaak ingrijpende aanpassingen nodig aan de vloeren binnen en buiten, de dorpels enzovoort. Een aanzienlijke bijkomende investering dus.

Uiteraard moeten de schuiframen perfect passen bij de stijl die je voor de rest van jouw ramen en deuren gekozen hebt. Wat niet noodzakelijk betekent dat de materiaalkeuze dezelfde moet zijn. Schuiframen zijn bij KwadrO in alle materialen mogelijk. Meest populair zijn echter aluminium schuiframen, ongeacht het materiaal dat voor de overige ramen en deuren werd gekozen. En dit om verschillende redenen: ze zijn heel solide en toepasbaar in alle systemen en groottes én binnen elke stijl. Wat je misschien zal verwonderen is dat aluminium schuiframen ook meestal het meest budgetvriendelijk zijn.

Natuurlijk zijn ook pvc schuiframen mogelijk. Die zijn uiterst solide en super isolerend maar beperkter toepasbaar omdat er een limiet zit op de maximale grootte. Door de extra staalversteviging in de profielen, wegen deze schuiframen zwaarder waardoor ook de prijs bij plaatsing zal oplopen. Heb je gekozen voor pvc in een donkere kleur, dan zal de pvc uitzetten in de zon, waardoor het schuifraam stroever zal glijden.
 

Stap 3: wat vind ik belangrijk?

Hecht je veel belang aan isolatie? Of heb je een nieuwbouw met strenge isolatie-eisen? Dan is een hefschuifraam een betere optie. De rubberen afdichtingen garanderen een betere lucht- en waterdichtheid. Pvc schuiframen zullen standaard altijd het beste isoleren, maar zijn niet altijd mogelijk of de beste oplossing. Kies gerust voor een aluminium schuifraam, al dan niet gefolierd met dezelfde folie als je pvc ramen. Onze aluminium schuiframen presteren allemaal goed op vlak van isolatie. Wil je een schuifraam dat extra isolerend is? Een extra isolatie-upgrade is altijd mogelijk. Vraag ernaar bij je adviseur.

Ben je bezorgd over de veiligheid van je schuiframen? Met een KwadrO schuifraam kan je op beide oren slapen. Want langs deze deur kunnen ongewenste bezoekers niet zomaar binnen. KwadrO neemt op dit vlak geen enkel risico en voorziet steeds een standaardbeveiliging: een twee- of vierpuntsluiting, inbraakwerende sluitnokken in metaal en extra uithefbeveiliging. Ook de kwaliteit van het glas is belangrijk voor de veiligheid. Daarom adviseren we om bij onze schuiframen steeds te werken we met gelaagd glas. Dat is samengesteld uit twee of meerdere glasplaten met daartussen een stevige folie. Wanneer iemand met slechte bedoelingen op het raam slaat, blijven de glasscherven kleven in de folie, en slaagt deze persoon er niet in om je woning snel binnen te komen. Wil je toch een stap verder gaan en een extra beveiligingspakket laten installeren op je schuiframen? Spreek erover met je KwadrO-adviseur. Die zal je met plezier informeren over de verschillende mogelijkheden.
 

Stap 4: en dan nu de details

Welke grepen en krukken zijn mogelijk?

Een schuifraam heeft aan de buitenkant standaard een komgreep en aan de binnenkant een kruk om het raam te openen. Bij een hefschuifraam zit een lange kruk aan de binnenkant.

Welke types vliegenramen voor schuiframen bestaan er?

Vliegenschuiframen schuiven over glijders en schuif je open aan de S-greep. Plissévliegenramen worden meer en meer gekozen omwille van twee straffe voordelen: het gaas is super sterk én gesloten is het vliegenraam vanop afstand niet zichtbaar.

Ontvang onze schuiframen brochure in je mailbox

Keuzegids voor schuiframen in pvc en aluminium.

Uw gegevens

Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, meer informatie vind je in onze privacy policy.

Kunnen wij je helpen met je nieuwe ramen en deuren?
Onze adviseurs staan klaar om je op een veilige manier verder te helpen.