Een koude winterochtend. Een moedige haan heeft net lijf en leden geriskeerd om je wakker te kukelekuen. Slaapdronken hijs je jezelf uit bed en slof je naar je slaapkamerraam. Je opent de gordijnen en ziet … condens. Op je nagelnieuwe ramen. Onmogelijk! Dat moet een installatie- of productiefout zijn, toch?
Neen, dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Een foute plaatsing of productieprobleem staat zelfs heel erg laag op de oorzakenladder van condens op ramen. Zeker als die nieuw zijn.
Condens op ramen: natuurkunde voor dummy’s
De echte boosdoeners: het duo hoge luchtvochtigheid en koude oppervlakte. Heel erg veel hebben we niet onthouden van onze lessen fysica op school. Maar de oorzaak van condens op de ramen, is toch blijven hangen. Wanneer ‘warme’ vochtige lucht in contact komt met een ‘koud’ oppervlak, zoals het glas van het raam, wordt de waterdamp in de lucht opnieuw vloeibaar en ontstaat er condens. Denk maar aan je keukenramen wanneer je aan het koken bent.
Condens aan de binnenkant van je nieuwe ramen: Beter ventileren!
Hetzelfde geldt voor je slaapkamer. Brengt het niet zo toffe duo de nacht door in je slaapkamer? Dan is de kans groot dat je 's morgens aan de binnenkant condens op het ramen aantreft. Dus, is de vochtigheid van de lucht daar hoog, en de temperatuur aan de binnenkant van je raam laag, dan krijg je condensvorming. En hier bestaat een eenvoudige oplossing voor. Beter ventileren.
Condens aan de buitenkant van de ramen: Proficiat, je ramen isoleren uitstekend!
Zit de condens aan de buitenkant van je ramen? Dan is een vreugdesprongetje op zijn plaats. Want dat betekent dat je ramen supergoed isoleren. Tijdens koude nachten daalt de temperatuur aan de buitenkant van je raam heel sterk omdat je ramen de warmte van binnen nauwelijks doorlaten. Warmt de lucht ’s morgens op? Dan krijg je condens aan de buitenkant van je ramen omdat die ‘warme’ lucht op je ‘koude’ ramen slaat. Want die zijn nog niet opgewarmd. Doet de zon haar werk en kietelen de eerste zonnestralen je ramen? Dan verdwijnt die condens weer.