Condens op je ramen: geen reden tot paniek

Condens op je ramen: geen reden tot paniek

Een koude winterochtend. Een moedige haan heeft net lijf en leden geriskeerd om je wakker te kukelekuen. Slaapdronken hijs je jezelf uit bed en slof je naar je slaapkamerraam. Je opent de gordijnen en ziet … condens. Op je nagelnieuwe ramen. Onmogelijk! Dat moet een installatie- of productiefout zijn, toch?

Lage temperatuur, hoge vochtigheidsgraad: niet zo’n tof duo

Neen, dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Een foute plaatsing of productieprobleem staat zelfs heel erg laag op de oorzakenladder van condens op ramen. Zeker als die nieuw zijn. De echte boosdoeners? De combinatie van een lage temperatuur en een hoge vochtigheidsgraad. Brengt dat niet zo toffe duo de nacht door in je slaapkamer? Dan is de kans groot dat je ’s morgens aan de binnenkant condens op je ramen aantreft.

Condens op ramen: natuurkunde voor dummy’s

Heel erg veel hebben we niet onthouden van onze lessen fysica op school. Maar de oorzaak van condens op de ramen, is toch blijven hangen. Wanneer ‘warme’ vochtige lucht in contact komt met een ‘koud’ oppervlak, wordt de waterdamp in de lucht opnieuw vloeibaar en ontstaat er condens. Denk maar aan je keukenramen wanneer je aan het koken bent. Hetzelfde geldt voor je slaapkamer. Is de luchtvochtigheid daar hoog en de temperatuur aan de binnenkant van je raam laag, dan krijg je condensvorming. Een heel natuurlijk fenomeen. En er bestaat een oplossing voor! Beter ventileren.

Proficiat, je ramen isoleren uitstekend!

Zit de condens aan de buitenkant van je ramen? Dan is een vreugdesprongetje op zijn plaats. Want dat betekent dat je ramen supergoed isoleren. Tijdens koude nachten daalt de temperatuur aan de buitenkant van je raam heel sterk omdat je ramen de warmte van binnen nauwelijks doorlaten. Warmt de lucht ’s morgens op? Dan krijg je condens aan de buitenkant van je ramen omdat die ‘warme’ lucht op je ‘koude’ ramen slaat. Want die zijn nog niet opgewarmd. Doet de zon haar werk en kietelen de eerste zonnestralen je ramen? Dan verdwijnt die condens weer.

Vraag een vrijblijvende offerte aan 

Kunnen wij je helpen met je nieuwe ramen en deuren?
Onze adviseurs staan klaar om je op een veilige manier verder te helpen.