Wat zijn de verschillen tussen deze soorten glas?
Europa wil dat we bijna energieneutraal bouwen. Daarbij spelen zowel dubbel hoogrendementsglas als driedubbel glas een belangrijke rol. Ramen en deuren zijn namelijk vaak de slechtst presterende elementen van een woning als het gaat over warmte-isolatie.
Doorheen de jaren is er heel wat verwarring ontstaan over verschillende types beglazing. We zoomen hieronder eerst in op de feitelijke verschillen tussen dubbele en triple glas. Vervolgens sluiten we af met onze eigen visie en aanbevelingen!
Vergeet ook niet dat je een netbeheerderspremie krijgt voor het plaatsen van driedubbelglas of hoogrendementsglas. Dat kan oplopen tot een besparing van €10 per vierkante meter glas. Ontdek zeker alle informatie over relevantie premies en subsidies!
Verschil 1: de isolatiewaarde of U-waarde van het glas
De isolatiewaarde of U-waarde is een belangrijke parameter bij het kiezen van het glas voor je ramen. Hoe lager deze waarde is, hoe minder warmteverlies en dus hoe minder stookkosten.
Hieronder een overzicht van de U-waardes per type beglazing en de temperatuur van een raam bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C.
Verschil 2: het gewicht van het raam
De extra glaslaag bij driedubbele beglazing vertaalt zich in een gewichtstoename van ongeveer 50%. HR+++ triple glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan dubbel glas.
Dit heeft dan ook zijn gevolgen voor onder andere de plaatsing (er is sneller een kraan nodig), maar ook voor de profielen en scharnieren (die moeten steviger zijn).
Verschil 3: de prijs van driedubbel glas
Als je driedubbele beglazing vergelijkt met hoogrendementsglas, dan is driedubbel net iets duurder. Je krijgt natuurlijk een extra glaslaag ervoor in de plaats. Verder moeten er diepere profielen gebruikt worden, die eveneens wat duurder zijn.
Verder heb je bij triple glas te maken met hogere montagekosten dan bij de plaatsing van dubbel glas. We merken vaak dat de hulp van een kraan nodig is om driedubbel glaspartijen goed te plaatsen.
Wat is nu jullie besluit over dubbel of driedubbel glas?
Bij KwadrO geven we advies op maat. Dat betekent dat we gaan kijken naar jouw persoonlijke situatie. Concreet voorbeeld: een schuifraam van driedubbel glas is voor ouderen moeilijker te openen. Het gewicht maakt daar effectief een verschil. Dat is iets waar we rekening mee zullen houden bij de keuze van het type beglazing. Ook de aard van je bouwproject speelt een belangrijke rol.
Zo hebben we door onze ervaring gemerkt dat driedubbel glas bij passiefbouw een logische keuze is. Bij renovatie is het dat niet altijd. We geloven daar in een totaalaanpak. Ga eerst aan de slag met andere isolatie (dak/muren).
Het verschil in isolatiewaarde tussen dubbele hoogrendementsbeglazing en drievoudige beglazing is amper 0,5. Het verschil tussen de twee types beglazing qua impact op het E-peil is dus gering.
Onze specialisten in de showrooms helpen jou graag verder met de keuze van type beglazing.