Hoe kies ik de kleur van mijn ramen?

De kleur van mijn nieuwe ramen kiezen: hoe begin ik eraan?

Bouwen of verbouwen is leuk want elke stap is er eentje dichter bij jouw droomwoning. Elke keuze die je maakt in jouw (ver)bouwavontuur zal een impact hebben op het uiteindelijke resultaat. Ook wanneer het over ramen gaat. De keuze voor het materiaal van je ramen is meestal snel gemaakt. Je kiest voor pvc, aluminium of hout naargelang welke eigenschappen jij belangrijk vindt. De tweede stap bij de keuze van je ramen vraagt vaak wat meer denkwerk: de kleur.

Kleur bekennen: jouw kleur, jouw stijl

Welke kleur ramen je kiest voor je woning is een heel persoonlijke keuze. Wat je ook mooi vindt, bij KwadrO kan nagenoeg alles. Het kleurenaanbod bij KwadrO is heel uitgebreid en binnen elke woonstijl passen verschillende kleuren, dus het is volledig up to you! Je staat best even stil bij de kleurkeuze, want de kleur van je ramen bepaalt de look van je woning. Je wilt natuurlijk dat het totaalplaatje van je woning past en dat je ramen zorgen voor de sfeer die je aan je huis wilt geven.

Pvc: veelzijdiger dan je denkt

Kies je voor pvc-ramen dan heb je bij KwadrO de keuze uit 30 verschillende kleurfolies. De look van je pvc-ramen wordt dus niet alleen bepaald door de kleur, maar ook door de structuur op je profielen: glanzend, mat of met houtnerfstructuur. Wil je je ramen een echte houtlook geven, terwijl je toch geniet van het gemak van pvc-ramen? Ook dat kan! Met onze nieuwste pvc-houtfolie: Woodec Eik Natuur. Door de elegantie van deze innovatieve oplossing zie je haast geen verschil tussen de houtfolie op je pvc-ramen en echte houten ramen.

Een leuk detail is de mogelijkheid om de binnen- en buitenkant van je pvc ramen in een ander kleurtje te stoppen. Dat brengt het totaal op meer dan 150 mogelijke kleurcombinaties. Op die manier laat je je ramen helemaal matchen met zowel je interieur als je gevel.

Aluminium: een grenzeloos aanbod

Gaat je keuze naar aluminium ramen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Onze  aluminium ramen zijn verkrijgbaar in alle RAL-kleuren, zowel mat als glanzend. Dus wil je graag kanariegele ramen? Niets is te gek! Bovendien kan je bij aluminium ramen ook de scharnieren en de raamkrukken in dezelfde kleur laten maken zodat ze nauwelijks opvallen. Ook bij onze aluminium ramen kan je ervoor kiezen de binnen- en de buitenkant van je ramen in een ander gekleurd jasje te steken.

Hout: naturel of met een tintje

Onze houten ramen zijn er in verschillende houtsoorten: meranti, grenen, afzelia, afrormosia, sipo of eik. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen look en uitstraling. Bovendien kan je ervoor kiezen om met een specifieke afwerking je houten ramen enkele tinten lichter of donkerder te maken. Hou je eerder van houten ramen met een kleurtje? Ook dat kan! Kies dan voor gelakte houten ramen in jouw favoriete RAL-kleur. Ben je na een tijd uitgekeken op de kleur van je houten profielen? Geen probleem, met een likje verf steek je ze eenvoudig in een nieuw jasje.

In 1, 2, 3 naar dé kleur van je ramen: een stappenplan

Je kent de verschillende kleuropties per materiaal, so far so good. Maar hoe begin je nu met het bepalen van de kleur van jouw ramen? We geven je graag enkele tips.

 1. Voordat je je verdiept in de kleurstalen, kijk je best eens rond in de omgeving. Want zeg nu zelf, niets spreekt zo tot de verbeelding als een echte woning met mooie ramen in een natuurlijke setting. Dus spring op je fiets, in de auto of begin aan een mooie wandeling en laat je inspireren door de huizen in je omgeving.
   
 2. Bedenk dan eens of de ramen die je mooi vindt, ook bij jouw huis zouden passen. Betrek hierbij alle elementen die deel uitmaken van je woning. Welke stijl en kleur heeft je gevel? Wil je dezelfde kleur als de oude ramen of ga je eerder voor een hele andere look? In welke omgeving komen je ramen terecht: aan de straatzijde of eerder omgeven door groen?
   
 3. Heb je een antwoord op al deze vragen, dan heb je waarschijnlijk al een goed idee van de kleur die je uiteindelijk zal kiezen voor je ramen. Om helemaal zeker te zijn van je keuze, kan je terecht bij onze KwadrO-adviseurs. Bespreek met hen je voorkeur, in geuren en kleuren, laat hen wat foto’s of je Pinterest-bord zien en zij begeleiden je met plezier bij jouw beslissing.

Tips van onze KwadrO-adviseur

Bij KwadrO kan je je ramen kiezen in alle kleuren van de regenboog, niets is te gek. Maar vaak zien we dezelfde kleurkeuzes terugkomen. Daarom geven we je alvast graag wat algemeen advies bij de kleurkeuze voor ramen en deuren:

 • Wil je graag witte ramen? Hou er dan rekening mee dat puur wit fel weerkaatst als de zon erop schijnt en daardoor heel hard kan overkomen, vooral dan bij grote oppervlaktes als deurpanelen. Je kan ook kiezen voor een iets andere schakering wit om dit te voorkomen, waardoor je ramen een zachtere uitstraling krijgen.
   
 • Sta bij de kleurkeuze ook stil bij de lichtinval op je woning. Sommige ramen baden in het licht, terwijl andere wat meer verstopt zitten in de schaduw. Je zal merken dat dit een enorme impact heeft op hoe de kleur van je ramen nu net naar voren komt.  Ook binnen in je woning heeft de kleur van je ramen een effect. Zo kan je een donkere kamer meteen een heel stuk klaarder maken door voor een lichte kleur voor je ramen te kiezen. Bij KwadrO hebben we kleurenstalen van 1 meter groot. Je kan aan je KwadrO-adviseur vragen om met zo’n meterstaal bij je thuis langs te komen. Zo heb je een duidelijk beeld van de kleur van je ramen op die specifieke plaats en zie je al snel of deze kleur bij je woning past of net niet. Tip: doe dit overdag bij voldoende daglicht, niet bij kunstlicht.
   
 • Wil je je ramen groter doen lijken of net minimaliseren? Denk daarbij dan ook aan de kleur die je je ramen geeft. Donkere ramen in een lichtere gevel lijken namelijk kleiner, lichtere ramen in een donkere buitenmuur lijken groter.
   
 • Vaak wordt de kleurkeuze voornamelijk op de buitenkant afgestemd. Maar sta zeker ook even stil bij je interieur. Kies je voor een kleur ramen die aansluit bij de kleur van je binnenmuren om de focus te leggen op wat er zich buiten afspeelt? Of staan je ramen op zichzelf in je interieur door voor een contrasterende kleur te kiezen? Aan jou de keuze

Graag nog wat inspiratie opdoen?

Bekijk onze talrijke realisaties