Terugverdientijd nieuwe ramen

De terugverdientijd van nieuwe ramen

Woon je in een woning met verouderde ramen en ben je het beu dat de energiefactuur elke maand een flinke hap uit je budget neemt? Dan is het hoog tijd om deze belangrijke verliespost weg te werken. Een investering in nieuwe ramen – of je nu kiest voor hout, aluminium of pvc – is altijd een verstandige keuze. Luchtdichte profielen, voorzien van innovatieve isolatiematerialen en hoogrendementsglas besparen je honderden euro’s per jaar. De terugverdientijd van nieuwe ramen is dan ook verrassend kort.

Energie kost geld, veel geld. De CREG, de regulator voor elektriciteit en gas, publiceerde recent een rapport waaruit blijkt dat de energiekosten met 112% gestegen zijn sinds 2007. En de volgende jaren zet deze trend zich nog verder. Wanneer je ramen verouderd zijn, is wachten met investeren dan ook geen kostenbesparing, maar een kostenpost.

En wanneer je de investering doet, kies je best onmiddellijk voor hoogrendementsglas. Iets duurder in aankoop, maar de terugverdientijd van deze nieuwe ramen zal je verbazen.

Waarom investeren in hoogrendementsglas?

  • Dankzij hoogrendementsglas zal er 80% minder warmte verloren gaan dan met enkele beglazing.
  • Hoogrendementsbeglazing isoleert vandaag twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.
  • Met hoogrendementsglas bespaar je op jaarbasis ongeveer 44 liter stookolie, of 36m3 aardgas voor elke m2 enkel glas die je vervangt door hoogrendementsglas.
  • Een goed geplaatst en kwalitatief raamprofiel zorgt mee voor een luchtdichte schil en dus energiebesparing.

Zo kort is de terugverdientijd van nieuwe ramen

Naast de maandelijkse kostenbesparing zijn er een aantal premies die de terugverdientijd van nieuwe ramen veel korter maken dan je zou denken.

Wanneer je investeert in hoogrendementsglas in een bestaande woning of appartement (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006), dan kan je in aanmerking komen voor deze premies van jouw netbeheerder:

Als je zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in een woning die minstens 30 jaar oud is, kan jouw investering in aanmerking komen voor de renovatiepremie. Deze premie is o.a. afhankelijk van jouw inkomenssituatie.

Voor kleinere investeringen kan je in aanmerking komen voor de verbeteringspremie, als je zowel het glas als het schrijnwerk van jouw ramen vervangt en jouw woning minstens 25 jaar oud is. Of je deze premie krijgt, is ook afhankelijk van jouw inkomenssituatie.

Sommige gemeenten en provincies geven ook premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Met de tool ‘Zoek jouw subsidie’ op de website energiesparen.be krijg je een handig overzicht van alle premies waarvoor je in aanmerking komt.

Op diezelfde website kan je ook de terugverdientijd van je nieuwe ramen met hoogrendementsglas berekenen (www.energiesparen.be/energiewinst/glas). Je staat versteld van het resultaat.

Meer weten? 

Ben je overtuigd en wil je snel je energiefactuur verlagen? Maak dan een afspraak met een KwadrO specialist of ga langs in de showroom bij jou in de buurt.

Maak een afspraak