Een monorail of duorail schuifraam?

Een monorail of duorail schuifraam?

De keuze gemaakt voor een schuifraam of hefschuifraam? Ongetwijfeld een goede beslissing! Dan kan je nu gaan nadenken over hoe je schuifraam er zal uitzien. Kies je bijvoorbeeld voor een monorail of duorail? Een mono-wat? We geven graag tekst en uitleg.

Een monorail schuifraam

Een monorail schuifraam heeft één rail. Bij het openen van het schuifraam, rolt de bewegende vleugel over de rail aan de binnen- of buitenzijde van het raam vóór of achter het vaste gedeelte. Bij een monorail schuifraam wordt vaak asymmetrisch gewerkt, om het gewicht van de openschuivende vleugel te beperken. Het grotere vaste raamgedeelte heeft hierbij de look van een vast raam en dus niet van een schuivende vleugel. Het voordeel is dat je een dunner raamprofiel bekomt en zo dus een strakkere look krijgt mét maximale lichtinval.

Monorail schuifraam

 

Een duorail schuifraam

Een duorail schuifraam bestaat uit een vast kader met twee identieke vleugels op twee rails. Beide vleugels kunnen schuiven of één van beide kan vast gemonteerd worden. Het profiel van de duorail is dus vaak wat voller dan een monorail schuifraam. Als je wil dat beiden glasdelen even groot zijn, is het duorail schuifsysteem een prima keuze. De identieke vleugels zorgen voor een mooie symmetrie in het gehele uitzicht van het schuifraam.

Duorail schuifraam

 

Een trirail schuifraam

Bij een trirail schuifraam wordt een vast kader gecombineerd met drie vleugels die rollen op drie rails. Twee van de drie vleugels kunnen opgeschoven worden, vóór het vast gedeelte. Omdat je hierdoor tot 2/3e van het raam kan openen, kan je hiermee maximale openheid creëren.

Monorail, duorail of trirail in een oogopslag

Mono duo of tri

 

Kies met het oog

Zoals je merkt, is de keuze tussen een monorail of duorail niet alleen een keuze van meer comfort, maar vooral een esthetische keuze. Want zeg nu zelf, iedereen wil toch mooie ramen? Je budget zal je keuze tussen monorail of duorail niet erg beïnvloeden, want tussen de twee schuifsystemen zit nauwelijks een verschil qua prijs.

Tip: hou je van gelijke verdelingen, maar hoeft er maar één open te gaan? Dan kan je kiezen voor een monorail maar in het vaste gedeelte werken met een T-stijl. Zo creëer je met een puur esthetisch element een mooie symmetrie met drie gelijke delen.  

Nog niet zeker welk schuifsysteem je wil? Onze adviseurs helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Vind een showroom in je buurt!

Alle ramen en deuren zijn bij ons nu geplaatst en het ziet er prachtig uit. De isolatie van onze woning is er ook erg op vooruit gegaan.

Marc Van Herck

Ontvang onze schuiframen brochure in je mailbox

Keuzegids voor schuiframen in pvc en aluminium.

Uw gegevens

Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, meer informatie vind je in onze privacy policy.