Isolatie van ramen hoe en waarom - KwadrO

Isolatie van ramen: het hoe en waarom

Heb jij je zinnen gezet op een prachtige woning die al wat ouder is? Vergeet dan niet om de ramen goed te controleren. De kans is immers groot dat deze aan vervanging toe zijn. Niet alleen op het gebied van onderhoud, maar zeker op het vlak van isolatie zal je hier heel wat voordeel uit kunnen halen. Wat de isolatie van ramen juist inhoudt? Wij vertellen je er meer over.

De isolatie van ramen, wat betekent dat?

Strikt gezien betekent “isoleren” dat er geen warmte of koude door het raam wordt doorgelaten. De mate van isoleren wordt uitgedrukt in de U-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte een raam doorlaat per vierkante meter. Hoe hoger de U-waarde, hoe meer warmte er wordt doorgelaten en hoe slechter de isolatie van het raam. Kies dus voor ramen met een zo laag mogelijke U-waarde!

Zowel de beglazing als de profielen zijn belangrijk

Wat betreft de beglazing kent iedereen het enkel glas wel. Dit komt vooral voor in oudere woningen, maar wordt normaal gezien niet meer nieuw geplaatst omdat het erg slecht isoleert. De opvolger, dubbel glas, beschikt over een isolerende luchtlaag waardoor er minder warmte wordt doorgelaten. Maar het kan ondertussen nog beter, bijvoorbeeld met hoogrendementsglas of zelfs driedubbel glas

Voor de profielen kan je kiezen uit drie materialen: hout, aluminium en pvc. Houten profielen zorgen voor de beste geluidsisolatie, maar ook pvc en aluminium scoren uitstekend op het gebied van isolatie. Wat dan juist de verschillen zijn tussen deze soorten, kan je nalezen in dit artikel.

Geld besparen op je energiefactuur

Wist je dat slecht isolerende ramen maar liefst 40% van de warmte in een huis verloren kunnen laten gaan? Reden te meer dus om oude ramen te vervangen! Zo zal je in de winter veel minder moeten verwarmen om dezelfde temperatuur te behalen. En ook in de zomer haal je voordeel uit een goede raamisolatie. De warmte blijft dan beter buiten zodat je het binnenshuis makkelijker koel kan houden. Op die manier bespaar je ook weer op de energiekosten van airconditioning.

Comfortabeler wonen door goede raamisolatie

Last but not least zorgt een goede isolatie van de ramen er ook voor dat je wooncomfort verhoogt. Het is immers veel makkelijker om in huis een aangename temperatuur te behouden, zonder pieken op de koudste of warmste dagen van het jaar. Daarnaast zal je geen last meer hebben van een vervelende tocht of van straatlawaai dat zich een weg naar binnen baant. Een win-winsituatie dus!

Goede isolatie van ramen en deuren: de moeite waard!

Door extra aandacht te besteden aan de isolatie van je ramen kan je heel wat meerwaarde creëren voor je huis én voor je eigen wooncomfort. Hetzelfde geldt bovendien voor de buitendeuren van je woonst. Wil je hier graag meer over weten? Contacteer ons gerust of kom eens langs in een van onze showrooms.

De installatie is vandaag kompleet afgewerkt. Prima job!

Walter uit Keerbergen

Ontvang onze inspiratie-brochure in je mailbox

Laat je inspireren en ontdek welke ramen en deuren bij jouw woning en stijl passen.

Uw gegevens

Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, meer informatie vind je in onze privacy policy.