Met deze kleine renovatie haal je 10% meer uit de verkoop van je huis

Met deze kleine renovatie haal je 10% meer uit de verkoop van je huis

Denk je eraan je huis te verkopen? Haal het onderste uit de kan met deze 5 doeltreffende renovatietips.

1. Een kleine renovatie doet wonderen

De beste manier om het meeste te halen uit de verkoop is je woning te renoveren. Tover je huis om in een eigentijdse en duurzame woning. Het geld dat je in een renovatie investeert, krijg je dubbel en dik terug bij de verkoop. Ramen en deuren zijn heel belangrijk in een renovatie. Ze geven je huis meteen een moderne look en staan bovenaan op de checklist van de potentiële koper en het EPC-verslag.

2. Los kleine gebreken op

Die piepende deur, gebarsten tegel of scheur in de muur zie jij waarschijnlijk al lang niet meer. De kandidaat-kopers echter wel. Een verkoop is dan ook dé moment om al die kleine gebreken op te lossen. Hoe minder bezwaren de kopers in je huis kunnen vinden, hoe sneller ze overtuigd zullen zijn.

3. Creëer (adem)ruimte

Veel huizen zijn volledig ingericht met meubels waardoor je de vloer amper ziet. Gezellig. Maar wanneer je je woning verkoopt, wil je juist een gevoel van ruimte creëren. Haal dus alle overbodige meubels weg en toon de ruimte.

4. Poetsen, poetsen, poetsen

Een woning waar je het stof ziet liggen of waar je het eten van vorige week nog ruikt, komt niet goed over bij kandidaat-kopers. Geef je woning een grondige poetsbeurt en zorg voor aangename geuren. Verwijder vervolgens alle kitsch in huis. Eindelijk een uitvlucht om die lelijke porseleinen beeldjes, die je van je schoonmoeder cadeau kreeg, weg te gooien. Hoe cleaner, hoe beter. Zo oogt je huis minder ‘geleefd’. 

5. Timing is alles

Timing is van cruciaal belang bij de verkoop van een woning.

  • Enerzijds moet je kijken naar de algemene trend in je buurt. Merk je dat de woningprijzen dalen en kan je de verkoop uitstellen? Dan loont het zeker de moeite om nog even te wachten.
  • Anderzijds is er ook de seizoenstrend: je verkoopt beter in de lente of de zomer dan in de winter. Niet enkel zijn de mensen gelukkiger en toegeeflijker, ook oogt je huis aantrekkelijker onder een stralende zon. Bovendien zijn er dan ook gewoon meer kandidaat-kopers. 

Een succesvolle verkooprenovatie kost maximaal 3% van de verkoopprijs. Het effect daarentegen is wel de moeite: als je de renovatie goed aanpakt kan je minstens 10% meer vragen voor je woning. Je maakt met andere woorden een winst van 7% met deze renovatie. Meer dan de moeite waard, toch?