Onderhoud ramen en deuren

Mijn ramen en deuren onderhouden: tips & tricks

KwadrO ramen en deuren zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Onmiddellijk na de plaatsing hebben ze een extra grondige reiniging nodig, maar nadien volstaan een regelmatige poetsbeurt en een druppeltje olie voor een lange levensduur. Om je mooie ramen en deuren niet te beschadigen, is het wel belangrijk dat je het onderhoud ervan juist aanpakt.

In 5 eenvoudige stappen spic en span

  • Stap 1: verwijder zo snel mogelijk na de plaatsing alle etiketten en beschermingsfolie van het glas en de profielen. De lijm kan namelijk uitharden en lijmresten op het glas en de profielen achterlaten.
  • Stap 2: poets je ramen en deuren één dag na de plaatsing met voldoende water. Te droog kuisen veroorzaakt krassen. Vergeet ook de binnenzijde van je profielen niet te reinigen of te stofzuigen. Door de montage van de schroeven en/of sluitingen kan er in het profiel zaagsel achterblijven. Wanneer dit in het profiel blijft liggen, kan het watervasthoudende zaagsel op termijn lichte roestplekken geven.
  • Stap 3: Bescherm je ramen en deuren tijdens de verdere (ver)bouwwerken met een transparante plastic folie. Bevestig de folie enkel met een UV-bestendige kleefband. Laat deze kleefband maximaal twee weken op het raam kleven om kleefresten te vermijden.
  • Stap 4: om je ramen en deuren in goede staat te houden, is het belangrijk dat je ze op regelmatige basis reinigt. Was ze steeds met water en een neutrale zeep (detergent). Spoel steeds grondig na met koud en zuiver leidingwater. Droog de ramen en het glas met een trekker in prima staat en een zuivere, niet pluizende microvezeldoek. Hoe je een streeploos resultaat bekomt? Wij deden de test!
  • Stap 5: schenk ook de nodige aandacht aan de bewegende delen van je buitenschrijnwerk, zodat je ramen en deuren er niet alleen mooi blijven uitzien, maar ook mechanisch goed blijven functioneren. Het hang- en sluitwerk, de meerpuntssluitingen en automatische tochtborstels van je deur, de krukken, trekkers en ander sierbeslag en je rolluiken verdienen ook het nodige onderhoud. Vraag voor meer info onze onderhoudsbrochure aan in een KwadrO-showroom dichtbij jou.

Elk materiaal zijn onderhoud

Met deze reiniging in 5 eenvoudige stappen maak je elk raam en elke deur blij. Toch zijn er enkele extra onderhoudstips specifiek voor pvc, aluminium of hout die ervoor zorgen dat jij jarenlang kan genieten van je mooie, nieuwe ramen en deuren.

Pvc: de nummer 1 in onderhoudsgemak

Pvc ramen en deuren zijn zonder twijfel de absolute winnaar wat betreft onderhoudsgemak. Ze rotten of roesten niet en gaan daarom extra lang mee. Pvc-ramen zijn opgewassen tegen weer en wind en vereisen quasi geen onderhoud.

Aanvullend op de normale poestbeurt kan je je pvc ramen of deuren eenmaal per jaar behandelen met een conserveringsproduct om ze extra te beschermen tegen vervuiling, UV-verkleuring of veroudering. Vraag naar zo’n conserveringsproduct in je KwadrO-showroom.

Aluminium: easy in onderhoud

Aluminium ramen en deuren staan gekend als de krachtpatsers van het gamma, maar wist je dat ze ook heel onderhoudsvriendelijk zijn? Schilderen of vernissen is niet nodig, doordat we onze aluminium ramen en deuren ‘moffelen’. Dat is een proces waarin we de verf van het buitenschrijnwerk bakken. Daardoor krijgt het aluminium een stevige, krasvaste laklaag die nooit loslaat en roest tegengaat. Bovendien trekt geanodiseerd of gelakt aluminium geen stof aan.

Bovenop de regelmatige poetsbeurt kan je, net zoals bij pvc, je aluminium ramen of deuren extra beschermen tegen vervuiling, UV-verkleuring of veroudering door ze eenmaal per jaar te behandelen met een conserveringsproduct. Spreek je KwadrO-adviseur aan als je dit product wil aanschaffen.

Hout: charme vraagt om onderhoud

Hout is een prachtig materiaal dat charme ademt, maar het vraagt wel een tikkeltje meer onderhoud dan pvc of aluminium. Om de paar jaren zal je namelijk aan het werk moeten met een kwast (beitsen, oliën, verven, ...). Mits de juiste behandeling gaat het hout wel jarenlang mee en kan je de schilderbeurten beperken. En wat het normale onderhoud betreft, daar scoort hout juist veel beter dan andere materialen. Door een minimum aan groeven en spleten zijn je houten ramen en deuren juist makkelijker proper te maken en te houden.

Graag meer gedetailleerde info over het onderhoud van je nieuwe ramen of deuren? Ga langs in een KwadrO-showroom en vraag er je gratis onderhoudsbrochure.

Ga langs in een KwadrO-showroom en vraag er je gratis onderhoudsbrochure.