Deze 4 oplossingen houden het fris in huis

Deze 4 oplossingen houden het fris in huis

Hoe hou ik het in de zomer toch lekker koel in huis?

Vitamine D maakt je niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger. De zomerse temperaturen toveren meteen een lach op ieders gezicht.

Maar als je even genoeg in het zonnetje vertoefd hebt en binnen wat verkoeling wil opzoeken, hoe zalig is het dan als je binnenwandelt in een huis dat frisco-fris aanvoelt!

Er bestaan online heel wat trucjes om je kamer kortstondig af te koelen. Wij denken liever na over meer duurzame manieren. Zonwering aan de buitenkant van je woning en zonwerend glas zijn vaak een heel geschikte oplossing. Daarom overlopen we even de verschillende types buitenzonwering en UV-werende beglazing!

De zon vóór je ramen al afblokken

De beste manier om je woning koel te houden is door de zon aan de buitenkant van je ramen af te blokken. Verduisterende gordijnen of gordijnen met een zonwerende laag helpen, maar de zon heeft de lucht tussen glas en gordijnen al opgewarmd. Zou er niets bestaan wat dat al doet aan de buitenkant van je gevel? Of in je glasraam? Natuurlijk wel! We geven je graag de verschillende opties.

Zonwerend glas

Bij zonwerend glas zit er een speciaal laagje metaaloxide op je glasraam. Dat laagje reflecteert de zonnestralen. Het glas zelf wordt hierdoor net iets minder doorzichtig. Je kan de transparantie zelf bepalen, meer reflectie betekent net iets donkerder glas.

Je kan het vergelijken met hoogrendementsglas, maar dan een verbeterde versie. Ideaal om de warmte buiten te houden, maar ook om in de winter warmte net binnen te houden. Energiezuinigheid troef! Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een voltreffer is om je EPB-normen te behalen.
 

Horizontale zonwering of luifel

Horizontale zonwering wordt gemonteerd boven het raam. Vervolgens kan je de zonneluifel horizontaal laten uitschuiven, eventueel via een schakelaar in je woning.

Het grote voordeel van een zonnetent of luifel is dat je de zon geen kans geeft om binnen te schijnen. Daarnaast zorgt het voor extra schaduw op je terras. Nog meer genieten van het moment als je je drankje inschenkt en neerploft in je tuinstoel!

Zonnescreens

Screens zijn een recenter type zonwering. Het is de verticale variant van de luifel, met het voordeel dat ze windvast zijn en ongedierte weren. Bovendien is er haast geen onderhoud nodig!

Ze verschillen ook van rolluiken doordat ze niet volledig verduisterend zijn. Als je dus van in je woonkamer naar buiten kijkt met de screens omlaag, dan kan je nog steeds van het mooie weer genieten. Je behoudt dus het zicht naar buiten, wat bij rolluiken niet het geval is.

Verder kan je zonnescreens in heel wat kleuren bestellen. Je kan ze volledig afstemmen op de kleur van je ramen, gevel of look van je woning. Ook met de afmetingen heb je veel speelruimte. De perfecte oplossing op maat en net daarom enorm populair!

Wist je trouwens dat zonnescreens altijd motorisch bediend worden? Zo hoef je geen enkele inspanning te doen om van dat frisse gevoel te genieten.

Rolluiken

Rolluiken zijn de klassiekers binnen zonnewering. Ze bestaan al heel lang en iedereen kent ze. Ze verduisteren niet alleen goed, maar ze vormen ook de ideale bescherming tegen zonlicht.

Je kan kiezen tussen twee types: voorzet- of inbouwrolluiken. Voorzetrolluiken hebben altijd een kast nodig om het opgerolde luik in te verbergen. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn hier echter geen grote kap- en breekwerken voor nodig. Inbouwrolluiken daarentegen zitten opgerold in een speciaal daarvoor voorziene ruimte boven de ramen.

Het nadeel van rolluiken is dan ook dat ze vaak visueel erg opvallen. Zeker als je ze vergelijkt met screens. Als zonnescreens niet omlaag zijn, vallen ze niet op. Inbouwrolluiken lossen dit esthetisch aspect enigszins op, maar zijn op hun beurt wel wat duurder dan voorzetrolluiken.

Voor bestaande woningen adviseren we om voorzetrolluiken te laten plaatsen. In nieuwbouwwoningen of totaalrenovatie kan je best voor inbouwrolluiken kiezen.

Nog meer genieten van de zomer!

Hou het hoofd koel en kies voor zonnewering. Glasfolie of ventilators helpen vaak maar kort en gaan niet lang mee. Terwijl het zonwerend glas of zonnescreens het huis lekker koel houden, kan jij genieten van een lekker drankje op het terras!

Wil je meer informatie over nieuwe ramen met zonnewering?

Vind een showroom in je buurt!

Ontvang onze inspiratie-brochure in je mailbox

Laat je inspireren en ontdek welke ramen en deuren bij jouw woning en stijl passen.

Uw gegevens

Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, meer informatie vind je in onze privacy policy.