Wat is het verschil tussen een schuifraam en hefschuifraam?

Wat is het verschil tussen een schuifraam en hefschuifraam?

Schuiframen zijn populair en terecht! Met één eenvoudige beweging trek je het zalige buitengevoel binnen en zelfs een gesloten schuifraam laat massa’s licht naar binnen. Of het nu warm of koud is, een schuifraam zorgt steeds voor een heerlijk gevoel. Zodra je keuze voor een schuifraam gemaakt is, volgt er een iets meer technische keuze: een schuifraam of hefschuifraam kopen? Dit is een persoonlijke beslissing, maar we helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken.

“Rrrrol” of “hop en rrrroll”

Er bestaan twee manieren om een schuifraam te openen: gewoon schuiven of heffen en schuiven. Bij een schuifraam rolt de opengaande vleugel gewoon open, met wieltjes over de rail. Dit is anders bij een hefschuifraam. Daar til je eerst de opengaande vleugel op met de deurkruk, waarna ze kan openrollen. Dat gaat automatisch en in één beweging dankzij het handige hefboomsysteem.

Wind- en waterdichtheid

Verder is er nog een verschil in dichting van het raam. Bij een schuifraam zorgen borstels voor de dichting, terwijl dat bij hefschuiframen een rubberen dichting is. Met de hendel van het hefschuifraam pers je de rubbers tegen elkaar. Dit zorgt voor een betere sluiting dan bij de borstels van een schuifraam. Hecht je veel belang aan isolatie? Of heb je een nieuwbouw? Dan is een hefschuifraam een betere keuze. De rubberen afdichtingen garanderen een betere lucht- en waterdichtheid.

Meest duurzame oplossing

De borstels van een schuifraam zijn niet 100% slijtvast. De rubberen dichting van een hefschuifraam is duurzamer. Stel dat je schuifraam een centrale doorgang wordt van binnen naar buiten. Dan zal het raam dus vaak open en dicht schuiven. Dan is een hefschuifraam de beste en meest duurzame keuze!

Prijsverschil hefschuifraam en schuifraam

Een hefschuifraam brengt een kleine meerkost met zich mee. Dit prijsverschil is wel verwaarloosbaar. Als je de voorgaande voordelen van een hefschuifraam belangrijk vindt, dan is de kleine meerkost het zeker waard.

Waar moet ik mijn keuze niet op baseren?

  1. Grootte. We horen wel eens twijfels of de keuze niet afhangt van de grootte van je raampartijen. Daar kunnen we over zeggen dat dit niet uitmaakt. Grote raampartijen zijn perfect mogelijk bij beide types, schuifraam of hefschuifraam.
     
  2. Gewicht. Het hefboomsysteem zal een hefschuifraam net iets zwaarder maken. Dit verschil in gewicht is miniem. Beide systemen zijn zo ontworpen dat ze even comfortabel in gebruik zijn!

Onze conclusie

De keuze voor een schuifraam of hefschuifraam is een persoonlijke beslissing. Maar we kunnen je wel verklappen dat de grote meerderheid van onze klanten kiest voor een hefschuifraam. We merken bij hen heel duidelijk dat de winst qua comfort veel belangrijker is dan de kleine meerkost.

Welk type schuifraam heeft jouw voorkeur? Bespreek het met één van onze KwadrO-adviseurs.

Laat je inspireren in een van onze showrooms!

Ontvang onze schuiframen brochure in je mailbox

Keuzegids voor schuiframen in pvc en aluminium.

Uw gegevens

Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, meer informatie vind je in onze privacy policy.