Oud huis met eigentijdse look

Je huis renoveren: tips voor een vlot verloop

Droom wordt woning

Wanneer je een verouderde woning gaat renoveren, begin je aan een avontuur. Van een afgeleefd huis een hedendaagse, comfortabele woning maken is een noodzakelijk proces om van een huis een thuis te maken. Maar of je droomhuis nu een statig rijhuis in het stadscentrum is of een vrijstaande woning op de boerenbuiten, belangrijk is dat je doorheen de huidige staat van de woning kijkt. Focus je niet op de gebreken, zie altijd de opportuniteiten.

Je hebt het huis van je dromen gekocht en nu moet je het oud huis renoveren. Het eerste wat je moet doen is een stapje achteruit zetten en doorheen het werk de mogelijkheden zien. Oudere huizen hebben hun eigen charme en vaak bevatten ze architecturale hoogstandjes en unieke accenten. Jij moet beslissen of je deze elementen in hun oude glorie wil herstellen. Pak je de gedateerde infrastructuur aan of neem je de sloophamer en begin je met een schone lei.

Renovatiecoach of architect

Wil je de juiste keuze maken, dan is het belangrijk om je goed te laten informeren. Neem een renovatiecoach – of wanneer je technisch ingrijpende plannen hebt, een architect – onder de arm. Op die manier schat je de timing en de totale kosten correct in.

Prioriteiten

Leg je prioriteiten vast en bezin voor je begint. Er valt heel wat te doen en je budget is niet oneindig. Bij de renovatie van een oude woning moet je daarom de juiste keuzes maken.

  • Zorg eerst dat de indeling/structuur van je woning en de verschillende ruimtes goed zit. De oorspronkelijke plannen zijn hierbij een enorme hulp. Ze geven info over de stabiliteit van het bouwwerk en maken onmiddellijk duidelijk welke ingrepen praktisch mogelijk zijn.
  • In een tweede fase pak je het dak en de gevels aan. In een oudere woning verdwijnt ongeveer 20% van de opgewekte warmte doorheen het dak. Dit isoleren is dus een zeer goede investering.
  • Scheuren, slechte voegen en verweerd metselwerk in de buitenmuren, pak je uiteraard ook direct aan. En vergeet ook hier niet de isolatie te bekijken.
  • Het vervangen van ramen en deuren zet je ook best hoog op je to do lijstje. Oude huizen beschikken vaak nog over enkel glas of heel slecht isolerend dubbel glas. De overstap naar hoogrendementsbeglazing of driedubbele beglazing verhoogt het isolatievermogen van je woning aanzienlijk. En daarnaast zijn ramen en deuren zeer bepalend voor de uitstraling van nieuwe woonst.
  • Als de structuur van de woning en buitenschil in orde zijn, is het tijd om je te concentreren op de binnenwerken. De toestand van de woning (én van je budget) bepalen de timing van deze werken. De elektriciteit en verwarming geef je best voorrang. Daarna komen de binnenmuren, het sanitair, de vloeren, keuken en badkamer aan de beurt.

Premies

En wat je zeker niet mag vergeten: de overheid stimuleert renovaties. Als verbouwer geniet je van heel wat financiële voordelen die je niet hebt bij een nieuwbouw. Zo betaal je bij een renovatie slechts 6% BTW op de werken die je laat uitvoeren door een aannemer. Daarnaast is er de totaalrenovatiebonus en zijn er heel wat individuele premies van je distributienetbeheerder. Ook biedt de Vlaamse overheid je vijf jaar lang korting op de onroerende voorheffing wanneer je ingrijpende energetische renovaties uitvoert en kan je in beperkte gevallen aanspraak maken op een extra renovatiepremie. En dit is nog maar een greep uit alle mogelijke premies, ga dus voor je van start gaat heel goed na op welke premies je recht hebt.

Wil je graag advies of een concrete uitwerking voor jouw renovatieproject? Maak dan een afspraak met een KwadrO expert of kom snel langs in één van onze showrooms.

Maak een afspraak