Wat is de beste oplossing: een schuifraam of hefschuifraam?

Wat is de beste oplossing: een schuifraam of hefschuifraam?

De verschillen tussen schuiframen en hefschuiframen

Schuiframen zijn populair en dat mag niet verbazen. Met één eenvoudige beweging trek je het zalige buitengevoel en zelfs een gesloten schuifraam laat massa’s licht naar binnen.

Of het nu warm of koud is, een schuifraam zorgt steeds voor een heerlijk gevoel. In de zomer kan je het schuifraam volledig openen en ongehinderd buiten en binnen wandelen. Lekker makkelijk!

Ook in de winter alleen maar voordelen. Je zit knus binnen in je zetel en tegelijkertijd kan je genieten van een prachtig uitzicht op je tuin of omgeving.

Goed, je hebt gekozen. Het wordt een schuifraam. Ideaal! Dan volgt er een iets meer technische keuze: een schuifraam of hefschuifraam kopen? Dit is een persoonlijke beslissing, maar we helpen jou graag op weg om de juiste keuze te maken.

Het verschil tussen een hefschuifraam en schuifraam

Bij een schuifraam rolt de opengaande vleugel gewoon open. Dit is anders bij een hefschuifraam. Daar til je eerst de opengaande vleugel op via een hefboomsysteem en daarna kan je die pas openschuiven.

Verder is er nog een verschil in dichting van het raam. Bij een schuifraam zorgen borstels voor de dichting, terwijl dat bij hefschuiframen een rubberen dichting is.

Hoe kies ik tussen een hef- of schuifraam?

Wind- en waterdichtheid

Met de hendel van het hefschuifraam pers je de rubbers tegen elkaar. Dit zorgt voor een betere sluiting dan bij de borstels van een schuifraam.

Hecht je veel belang aan isolatie? Of heb je een nieuwbouw? Dan is een hefschuifraam een betere keuze. De rubberen afdichtingen garanderen een betere lucht- en waterdichtheid.

Meest duurzame oplossing

De borstels van een schuifraam zijn niet 100% slijtvast. De rubberen dichting van een hefschuifraam is duurzamer.

Stel dat je schuifraam een centrale doorgang wordt van binnen naar buiten. Dan zal het raam dus vaak open en dicht schuiven. Dan is een hefschuifraam de beste en meest duurzame keuze!

Prijsverschil hefschuifraam en schuifraam

Een hefschuifraam brengt een kleine meerkost met zich mee. Dit prijsverschil is wel verwaarloosbaar. Als je de voorgaande voordelen van een hefschuifraam belangrijk vindt, dan is de kleine meerkost het zeker waard.

Waar moet ik mijn keuze niet op baseren?

  1. Grootte. We horen wel eens twijfels of de keuze niet afhangt van de grootte van je raampartijen. Daar kunnen we over zeggen dat dit niet uitmaakt. Grote raampartijen zijn perfect mogelijk bij beide types, schuifraam of hefschuifraam.
     
  2. Gewicht. Het hefboomsysteem zal een hefschuifraam net iets zwaarder maken. Dit verschil in gewicht is miniem. Beide systemen zijn zo ontworpen dat ze even comfortabel in gebruik zijn!

Onze conclusie

De grote meerderheid van onze klanten, kiest voor een hefschuifraam. We merken bij hen heel duidelijk dat de winst qua comfort veel belangrijker is dan de kleine meerkost.

Welk type raam past in jouw woning? Onze adviseurs kijken eerst naar jouw situatie en levensstijl.

Laat je inspireren in een van onze showrooms!

Vraag een vrijblijvende offerte aan