9 tips om je renovatieproject vlot te laten verlopen

9 tips om je renovatieproject vlot te laten verlopen

Half gerenoveerde huizen met een bordje ‘te koop’ ervoor. Vaker dan je denkt zijn het de trieste getuigen van relaties die ten onder gingen aan stress en frustraties tijdens de verbouwing. Psychologen schreven er een hele bibliotheek over: (ver)bouwen is de beste relatietest. KwadrO geeft je 9 tips om vlot te renoveren.

1. Laat je inspireren

Renoveren is een nieuwe stijl bepalen en dat is niet makkelijk. Koop renovatietijdschriften of interieurboeken, schuim het internet af en Pinterest erop los. Je kan nooit genoeg ideeën opdoen. Doe eventueel beroep op specialisten. Zij zullen je op weg helpen naar het huis van je dromen.

2. Je hebt renoveren en renoveren: zijn structurele verbouwingen écht noodzakelijk?

Denk er goed over na of het echt nodig is om breekwerken uit te voeren, want dan heb je een architect nodig. Kleinere, niet-structurele aanpassingen, zoals het plaatsen van nieuwe ramen en deuren geven je huis vaak al een totaal nieuwe look.

3. Maak een financiële raming van je renovatie

Het is essentieel om voor het renoveren van je woning een financiële raming op te maken. Welk bedrag kan en wil je uitgeven? Kan je dit in één keer uitgeven of moet je je verbouwing spreiden over verschillende jaren? Zo ja, waar liggen je prioriteiten? Bekijk ook steeds voor welke premies je project in aanmerking komt.

4. Kies de beste materialen

Ondertussen staan er al zeker 100 beelden op je Pinterestbord en ligt er een stapel renovatietijdschriften op je toilet. Maar welke stijl past het best bij jou en welke materialen beantwoorden aan je noden? Nodig thuis verkopers uit om mee te denken over je keuzes. Bezoek zeker ook showrooms en beurzen, want materialen in het écht zien en voelen maakt beslissen veel makkelijker. 

5. Kies de beste partners

Renoveren doe je niet alleen. Kies je partners zorgvuldig uit zodat je steeds de beste prijs, kwaliteit en service krijgt. Laat je niet enkel leiden door het vergelijken van offertes, maar kies ook een partner die je vertrouwt.

6. Plan de verbouwing

Stel op voorhand een schema voor je renovatiewerken op. Hiermee kan je de verschillende stappen en hun duur goed opvolgen. Tracht je aan dit schema te houden, de verschillende stappen van een renovatie moeten tenslotte in de juiste volgorde verlopen.

7. Blijf de financiën opvolgen

Hou de financiën altijd nauwkeurig in de gaten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je bij elke stap waar je aan toe bent.

8. Spreek een einddatum af

Zowel jij als je vakmensen willen weten waar ze aan toe zijn. Spreek daarom steeds een concrete einddatum af. Bij het onderhandelen van het contract kan je eventueel ook vertragingsclausules laten opnemen. 

9. Vier de tussenfasen van je verbouwingen

Maak van renoveren een avontuur en vier elke afgelopen fase. Een renovatie is waarschijnlijk het grootste project dat jullie samen zullen afwerken. Zie elke stap als een overwinning, een stap dichter bij jullie eigen thuis.

Meer over renoveren