3 tips om je huis beter te isoleren

3 tips om je huis beter te isoleren

Goed isoleren is de eerste en belangrijkste stap naar een lagere energiefactuur. De goedkoopste energie is immers de energie die je niet verbruikt. Maar hoe begin je aan een goede isolatie en waar liggen de prioriteiten? Wij helpen jou de boosdoeners op te sporen.

1. Dak: 30% warmteverlies

Het dak is de grootste energievreter in een woning. Aangezien warmte stijgt, verdwijnt tot 30%van de gestookte energie via een slecht of niet-geïsoleerd dak. Het dak is dan ook prioriteit nummer één. Hoe begin je eraan? Het dak isoleren kan op verschillende manieren:

  • isoleren langs de binnenzijde is ongetwijfeld de goedkoopste vorm van dakisolatie. Hiervoor gebruikt men hoofdzakelijk minerale wollen of isolatieplaten. Hoe men het isolatiemateriaal plaatst hangt dan weer af van de dakconstructie.
  • isoleren langs de buitenkant gebeurt vooral bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Deze methode is handig wanneer de kamer onder het dak al volledig is afgewerkt. Bovendien voorkomt het ruimteverlies. Wat is het nadeel dan? Het is duurder dan dakisolatie langs binnen.
  • zoldervloerisolatie is de makkelijkste oplossing als je nooit op zolder komt. De isolatiemethode is afhankelijk van het type vloer. Voor holle vloeren is glaswol aan te raden, voor massieve vloeren gebruikt men vaak drukvaste isolatieplaten.

2. Muren: 20% warmteverlies

Voelen jouw muren ijskoud aan? Dan is er geen twijfel mogelijk: je muren hebben isolatie nodig. Indien je woning van na 1950 dateert, zit er waarschijnlijk een spouw tussen binnen- en buitenmuur. Deze spouwmuren kan je makkelijk isoleren zonder breekwerken. Heb je geen spouw of is die te smal? Dan kan je ook isolatiemateriaal aanbrengen op de muren. Dit kan zowel langs binnen als langs buiten:

  • isoleren langs de buitenkant met buitenmuurisolatie of buitengevelisolatie is de duurste, maar beste optie. Je geeft je woning een warme jas door het isolatiemateriaal op de buitenkant de bevestigen.
  • isoleren langs de binnenkant is de beste oplossing wanneer je geen spouw hebt en geen vergunning voor buitenmuurisolatie krijgt. Deze isolatievorm isoleert het minst goed, maar het is uiteraard beter dan helemaal geen gevelisolatie.

3. Ramen en deuren: 15% warmteverlies

Door slecht geïsoleerde ramen en deuren gaat er niet enkel veel warmte verloren, maar voelt de ruimte ook onaangenaam. Als je woning nog geen dubbel glas heeft, is het dus hoog tijd om voor hoogrendementsglas te kiezen en je ramen te vervangen. Let hierbij goed op de isolatiecoëfficiënt van de raamprofielen, deze kan enorm verschillen naargelang het materiaal en de leverancier. Wil je de absolute topper als het op isoleren aankomt? Kies dan voor het Impakt gamma van KwadrO, het best isolerende pvc-profiel op de markt.